Dejstvo je, da na mladih svet stoji, zato je prav, da jih izobrazimo in opremimo z znanjem, ki jim bom olajšal življenjski pot. Ena izmed teh veščin pa je zagotovo podjetno razmišljanje in znanja povezana s podjetništvom. Ravno s tem namenom smo na Gimnaziji Franceta Prešerna, v Kranju organizirali dvodnevni podjetniški vikend za mlade.

Na GFP so s financiranjem SPIRIT Slovenije – Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologije – izvedli prvi startup vikend za osnovnošolce in dijake naše šole, Mladim se dogaja. 

Mladi so tako s pomočjo izkušenih podjetnikov imeli možnost narediti svoje prve korake v svetu podjetništva. Prvi dan so se mladi zbrali, formirali v ekipe in začeli z delom na svojih idejah. Vseskozi pa so jih mentorji usmerjali in jim nudili pomoč. Potrebno je bilo raziskati trg in začeti razmišljati o najboljših rešitvah za svojo idejo. Drug drugemu so predstavljali ideje in iskali povratne informacije, ali bi bila ideja izvedljiva in uresničljiva. Zvečer pa so že začeli z delom na svojih prototipih.

V soboto smo smo po zajtrku nadaljevali z intenzivnim delom. “Ko delaš, kar te zanima, imaš ogromno energije in vse se da” je pravil eden izmed udeležencev. V nedeljo je bil čas za Canvass model in pripravo predstavitev ter zaključnih pitch-ev.

Po kosilu je tako bil čas za vajo ter finalne predstavitve. Vsaka ekipa je namreč morala svojo idejo predstaviti in odgovarjati na vprašanja komisije. Tisti najboljši pa so dobili tudi nagrado.

Žirija je imela naporno in odgovorno nalogo, kajti težko je bilo izbrati najboljšo idejo. Imeli smo osem idej, vsako je oblikovalo od dva do osem tekmovalcev. Žirija je podarila dve dodatni nagradi, ker je bila odločitev res težka. Hudomušno predstavljena ideja o darilu, ki je lahko krompir, je dobila eno od teh nagrad. Ideja, da bi z mavrično knjigo lahko olajšali branje ljudem s skotopičnim sindromom, si je zaslužila drugo tolažilno nagrado.

Komisija je bila soglasna, da je bila najboljša ideja učencev iz OŠ Matije Čopa, ki so razvili aplikacijo Visit Kranj, namenjena turistom, ko prvič obiščejo Kranj. Turisti so vedno v dilemi, kaj narediti, ko prideš v tuje mesto, s to aplikacijo pa se jim pomaga, da ne zgrešijo glavnih znamenitosti. Vse pohvale ekipi, ki je v tako kratkem času naredila zanimivo in uporabno aplikacijo.

Vsi sodelujoči (ekipa Podjetniškega Tabora, Gimnazija Franceta Prešerna in udeleženi dijaki ter dijakinje) smo s podjetniškim vikendom izredno zanimivi in verjamemo, da bomo drugo leto zgodbo ponovili.