Na raketo se je vkrcalo 16 učencev, ki so poleteli v 5 ekipah. Najvišje so poletele tri zmagovalne ekipe in dva udeleženca podjetniškega izziva. Mentorji so uspešno pazili na pravilno izstrelitev rakete, ki se je v nedeljo zaključila s filmskim spektaklom.

V Sloveniji imamo veliko podjetnih učencev, ki vedno znova navdušujejo na podjetniških taborih. Tudi letos se je 16 udeležencev potegovalo v petih ekipah za naziv naj ideja, naj predstavitev in naj družbeno koristna ideja.

Skozi tridnevno dogajanje so otroci spoznavali trike prodaje, se učili izdelave prototipa in javnega nastopanja. Organizatorji so tabor popestrili tudi z nenapovedanim programom, kot je recimo PlayStation večer v petek in sobotni obisk komika in Youtuberja Marka Žerjala.

Brez podpornikov tabora ne bi bilo mogoče izpeljati. Organizacijska ekipa se še enkrat lepo zahvaljuje: Unikatoy, Nejko, občini Postojna, hostlu SGLŠ, restavraciji Njamko, društvu Prostor, podjetju REC, ABC inkubatorju iz Ljubljane, podjetju TOP Line (Benetke.com), Aeroklubu Postojna, Video2Go in hotelu Kras.

Nejc Konjevič, vodja programa in vodja mentorjev podjetniškega tabora je izjavil: »Ne ustvarjamo le boljše podjetne klime med mladimi ampak tudi prijateljstva. Otroci iz celotne Slovenije, od Portoroža do Maribora, so svojo poslovno idejo iz točke 0 pripeljali do poslovnega modela, se naučili testirati svojo poslovno idejo in se naučili osnov javnega nastopanja. Kjer želimo, da bo Slovenija čez 15 let, je odvisno od tega kaj učimo 15 let mlajše.«

Klemen Rebec, predsednik društva Podjetniška akademija je z navdušenjem dodal: »Vsako leto je pred taborom velika trema in ne vemo kaj pričakovati. Vendar, ko pride petek in se tabor začne nas vedno znova navdušijo udeleženci in njihove ideje. S tem mentorji in učenci dobimo motivacijo za delo in potrdilo, da delamo dobro.«

V nedeljo je sledil prav filmski zaključek Podjetniškega tabora. Po začetnem uvodnem videu je dobrodošlico obiskovalcem zaželel slavnostni govorec župan občine Postojna, gospod Igor Marentič. Sledila je predstavitev komisije, ki so jo sestavljali:

  • Luka Nikolič, vodja ekipa Glukagen in bivši sodelujoči med projekti Podjetniškega tabora kot najstnik,
  • Mirza Ljubljankič, zmagovalec 4. sezone oddaje Štartaj Slovenija (POP TV) in soustanovitelj BeLife kambuče,
  • Simona Premrl vodja marketinga v podjetju Unikatoy,
  • Maja Požar Andrejašič soustanoviteljica podjetja REC d.o.o..

Prireditev je povezoval neponovljivi Rok Bohinc.

Podjetje TOP LINE iz Portoroža je podelilo nagrado za podjetniški izziv. Otroci so imeli eno uro časa, da predstavijo in pripravijo načrt kako narediti izlet s katamaranom v Benetke še bolj zanimiv. Zmagovalca izziva sta Jakob Martinuč in Tim Resman.

Komisija ni imela lahkega dela, saj je morala izbrati tri zmagovalce od petih ekip.

Nagrado za Naj družbeno idejo je podelila ekipi Vesele tačke za pse in mačke. Ekipo sestavljajo tri dekleta Žana Fatur, Emma Mars in Etea Zuletič. S svojim vrtcem za živali želijo pomagati lastnikom psom in mačk, ki zaradi svoje zaposlitve ne morejo zagotoviti varstva za živali.

Naj pitch (naj predstavitev) je dobila ekipa TI ledeni čaj. Ekipa želi začeti proizvodnjo svojega ledenega čaja iz lokalnih želišč, brez dodanih umetnih barvil in sladil. Ekipo kuharskih mojstrov sestavljajo Klemen Bergoč, Luka Škrjanc, Mai Kvas in Noel Milost. Komisija je zelo pohvalila okus čaja in jim dala kar nekaj dobrih napotkov o tem kako začeti.

Nagrada za Naj idejo je šla v roke Fitness towel holder. Enostaven produkt rešuje težavo izgubljanja brisačk v fitnessu ali odlaganja na umazano mesto. Komisija je dodala, da je produkt koristen tudi za vsako gospodinjo, ki kuha in nima kje odložiti kuhinjske krpe. Izdelek se z magnetom pritrdi v žep in nanj enostavno obesite brisačko. Izumitelji produkta so Alen Memišević, Benjamin Rotar in Niko Pečnik.

Posadko podjetniške rakete 2020 so sestavljali mentorji: Nejc Konjevič, Karmen Tomažič, Hana in Gordana Fatur, Luka Poženel, Patrik Benčina, Matej Valenčič, Klemen Rebec in Anika Kropf. Celotna ekipa Podjetniškega tabora 2020 se vsem udeležencem in podpornikom zahvaljuje za sodelovanje ter čestita vsem nagrajencem za osvojene. Pri tem pa dodaja: »Se vidimo leta 2021, do takrat pa lep podjetniški pozdrav!«.