V maju se je ponovno odvijal zdaj že tradicionalni Podjetniški tabor, kjer smo skupaj z udeleženci upihnili že peto svečo na torti. Mladi nadobudni podjetniki so se na taboru učili kako priti od ideje do končnega produkta oz. storitve in kako svojo idejo predstaviti potencialnim investitorjem.


Na taboru je sodelovalo 30 mladih kreativnih podjetnikov, zadnje triade osnovne šole, ki so se podali na pravo podjetniško popotovanje. Vsak dan so se srečevali s številnimi izzivi, ki so jih spodbujali k razmišljanju izven ustaljenih okvirjev ter k razvijanju svojih ustvarjalnih idej.

Zadnji dan so na velikem odru v Kulturnem domu Postojna svoje ideje predstavljali pred komisijo, katera je imela zelo težko nalogo pri izboru zmagovalnih idej.

  1. Mešana ekipa, ki jo sestavljajo Nika Perne, Aljaž Česen, Neža Nanut in Larisa Markišič Ekipa Easybike rešuje probleme kam z orodjem, ko si na kolesu. Ustvarili so prototip s pomočjo 3D tiskalnika, prodajno zgodbo in s tem, ko so testirali trg so pridobili že kar nekaj prednaročil produkta s katerimi so očarali našo komisijo in publiko ter prejeli kar dve nagradi in sicer Naj ideja in Nagrado publike.
  2. Ekipa, ki si prizadeva ustvariti varno socialno omrežje za otroke, ki preživijo veliko časa v bolnici sestavljajo brata Miha in Valter Kapelj ter Tijan Penko skupaj na čelu z šefico Lucijo Šajn. S pomočjo prostovoljcev, bi otrokom krajšali čas in ohranili stik z zunanjim svetom., zato jih je komisija nagradila z Naj družbeno koristno idejo.
  3. Ekipo MLADI ŠEF SLOVENIJE, ki je osvojila nagrado za naj predstavitev (naj pitch) sestavljajo notranjsko-gorenska naveza in sicer Marko Korošec, Gal Gal, Tevž Žbogar, Adrijan Rossi Jelušič ter Vid Primožič. Fantje si želijo prebližati kuhanje mlajši populaciji. Ustvarili so pakete, ki vsebujejo hrano in recept za pripravo obroka. Na zaključni prireditvi so pustili na komisiji zelo dober, pozitiven vtis, kar jim je dalo dodatno zagnanost, da idejo še naprej razvijajo in tržijo.

Komsijo so sestavljali: Matjaž Breznik (podjetnik in lastnik podjetja GeOM), Grega Premrl (Unikatoy), Cene Prevc (športnik), Gašper Bergant (scenarist in komik).

“Podjetniški tabor 2023 je bil resnično navdihujoča izkušnja za vse nas,” je povedal Klemen Rebec, vodja tabora. “Videti je bilo, kako so se naši mladi udeleženci razvijali tako osebnostno kot podjetniško. Bili so polni idej, kreativnosti in energije, kar kaže na njihov neverjeten potencial za prihodnost. ” je dodal še Nejc Konjevič, vodja tabora. Posebna zahvala gre tudi našim mentorjem, kateri so udeležencem nudili dragocene nasvete in jih spodbujali k nadalnjem razvoju svojih idej.

V našo mentorsko ekipo smo letos dodali še tri nove člane Niko Perne, Domena Dornik Voje in Žigo Jana Pegan Žvokelj in jim dodelili naziv »mini mentor«.

Radi bi se zahvalili tudi našim podpornikom Podjetniškega tabora in sicer podjetjem PVC Nagode, REC, Unikatoy, Center Noordung, Eldina Beauty, Katapult, Luka’s den in Občini Postojna. Vaša podpora in zaupanje v naš program je igralo ključno vlogo pri uspehu tabora in omogočilo izjemno izkušnjo za naše mlade.