V okviru projekta, financiranega iz razpisa JS MLADI 2023/24, je 13. in 14. oktobra Šolski center Postojna ponovno postal središče podjetniškega duha. Tradicionalni startup vikend je privabil rekordno število dijakov. Kar 42 jih je bilo, kar je prineslo tudi nekaj izzivov – prvič v zgodovini dogodka smo morali zainteresirane dijake celo odklanjati zaradi prevelikega zanimanja.

Dijaki so se razdelili v deset podjetniških skupin in pod budnim očesom mentorjev – Laure, Matica, Klemna in Nejca – razvijali svoje inovativne ideje. Mentorji so bili navdušeni nad kvaliteto dela in predanostjo dijakov. Letošnji vikend je bil še posebej poseben, saj so dijaki po nekajletnem premoru spet prespali na šoli, kar je dodalo pridih avanture in povezanosti.

Učenje podjetnosti je ključnega pomena za razvoj mladih. Omogoča jim razumevanje trga, razvijanje inovativnih idej ter pridobivanje veščin, ki so potrebne za uspeh v poslovnem svetu. V današnjem hitro spreminjajočem se svetu je podjetnost ena izmed najpomembnejših veščin, ki jih lahko mladi pridobijo. Ne le, da jim omogoča razvoj lastnih poslovnih idej, ampak jih tudi pripravi na izzive, ki jih prinaša delovno okolje.

Šolski center Postojna ima bogato zgodovino podjetnih mladih. Že vrsto let se šola trudi spodbujati podjetniški duh med svojimi dijaki, organizira različne delavnice, predavanja in dogodke, kot je startup vikend. Ta tradicija je pomagala oblikovati mnoge uspešne podjetnike, ki so danes priznani v slovenskem in mednarodnem poslovnem svetu.

Vrhunec dogodka je bil zagotovo pitch pred “Najstrožejšo komisijo“. V njej so sedeli Luka Nebec iz Brivnice Ozbič, Tatjana Hvala iz Zavoda Znanje in Matic Breznik, podjetnik, mentor in, kot pravijo, najboljši prodajnik na svetu. Vsaka skupina je imela priložnost predstaviti svojo idejo in se potegovati za nagrade. Komisija je imela težko delo, saj so bile ideje resnično izvirne in obetavne.

Ob tako velikem zanimanju mladih za podjetništvo lahko z gotovostjo trdimo, da je prihodnost slovenskega podjetništva svetla. Mladi so polni idej, energije in volje do dela. Z njihovo predanostjo in zagnanostjo se za prihodnost slovenskega podjetništva resnično ni treba bati.

Posebna zahvala gre prof. Urošu Turku, ki je s svojo predanostjo in trudom omogočil organizacijo dogodka na šoli. Njegova vizija in podpora sta bili ključni za uspeh tega podjetniškega vikenda.