V tednu, od 10. do 14. novembra 2020, je skupina vedoželjnih in ustvarjalnih učencev OŠ Dragotina Ketteja aktivno sodelovala na Podjetniškem taboru pod sloganom »Mladim se dogaja«.

Učencem so  ponudili zanimive vsebine in delavnice s področja podjetništva, saj je bila šola izbrana na razpisu Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT).

Delavnice je vodil Nejc Konjevič, domačin, ki je zelo prodoren in inovativen na področju podjetništva, ter uspešno prenaša svoja znanja na mlajše generacije.

»V 21. stoletju ne obstajajo problemi, le izzivi, ki jih je potrebno uspešno rešiti,« je začel svoje predavanja Nejc Konjevič, ter dodal: »da krivimo okolico in ostale za naš neuspeh, je nesmiselno, saj živimo v svetu, ko smo en klik proč od vsega in priložnosti imate nešteto.«

Sprva so Podjetniški tabor načrtovali kot dvodnevni »Start up vikend«, vendar so ga zaradi okoliščin, povezanih s koronavirusom,  izvedli na daljavo preko konferenčnih sistemov. Pod mentorstvom Nejca Konjeviča je tako 20 učencev višjih razredov razvijalo kompetence samoiniciativnosti, podjetnosti, sposobnosti kompleksnega mišljenja, načrtovanja, eksperimentiranja in vrednotenja.

Učenci so bili razdeljeni v 5 skupin, vsaka izmed njih je imela nalogo ustvariti poslovno idejo. Skupina si je najprej zastavila problem oz. izpostavila potrebo, nato so iskali rešitve, zasnovali so idejo, analizirali stanje na trgu ter ponudbo konkurence, se poglobili v značilnosti kupca, naredili načrt, na kašen način in po kakšni ceni bodo izdelek prodali. Izdelali so tudi svoje prototipe. Svojo poslovno idejo so prek videa predstavili na zaključnem srečanju vsem udeležencem Podjetniškega tabora.

Predstavitve in izvirnost idej je vrednotila komisija Podjetniškega tabora (Luka Poženel, Luka Nikolič in Lidija Bačič).

V kategoriji najboljša predstavitev je zmagala najmlajša skupina deklet Naja Vičič, Zala Barbiš, Vita Vičič in Žana Šajn, ki je predstavila zložljive Top dog pasje posode.

Kot najboljša ideja je bila razglašena inovacija osmošolcev v zasedbi Mark Iskra, Matic Iskra, Jan Frank in Marko Sanabor. Fantje želijo razviti košarkarsko igro »na daljavo«, s pomočjo posebnega čipa, ki je nameščen v žogi in na košarkarski tabli ter aplikacijo, ki omogoča izmenjavo podatkov med različnimi igralci po svetu. Tako fantje s svojo podjetniško idejo želijo spodbuditi tekmovanje v igranju košarke na daljavo.

Marko Sanabor, predstavnik ekipe, ki je dobila nagrado za Naj idejo: »Sprva smo bili v ekipi napeti, saj kljub malemu število ekip je bila konkurenca zelo močna. Dobri smo bili vsi, vendar na koncu je komisijo prepričala prav naša inovativnost in spodbujanje športa tudi v ‘lock down času’. Z prejeto nagrado bomo izdelali naš prototip in se povezali s podjetjem, ki vidi potencial v nas.«

Tudi ideje ostalih skupin so bile zanimive in zelo aktualne, zato gre pohvala prav vsem učencem in mentorju, ki jih je usmerjal in vzpodbujal pri prvih podjetniških razmišljanjih.

»Podjetniški tabor nam je bil zelo všeč, saj smo se naučili veliko novega o podjetništvu in to na izjemno zabaven način, čeprav na daljavo. Za nas je bila to prijetna in koristna izkušnja, pridobili pa smo predvsem drugačna znanja«, so povedali učenci Črt in Vid Vičič, Matic Barbiš, pri tem je Črt v šali dodal: »če bi bila takšna šola vsak dan, bi hodil v njo tudi čez vikende. Hvala šoli za Podjetniški tabor.«

Zelo dragocene so predvsem izkušnje in veščine sodelovanja, skupnega načrtovanja, izmenjave mnenj in razvijanja strpnosti v sodelovalnem učenju.

Skupna želja vseh sodelujočih je, da se naslednje šolsko leto projekt ponovi, saj z njim učenci pridobijo veliko znanja in držijo pesti, da se bo le-ta izvedel  v ‘živo’.