Med vikendom v sredini meseca maja je v Postojni potekal podjetniški tabor za osnovnošolce. Učile so se marketinga, kako razviti svojo poslovno idejo in veščin javnega nastopanja. Na zaključni prireditvi, ki je potekala v Kulturnem domu, so morali pred javnostjo in komisijo svojo idejo predstaviti in zagovarjati.

Vse udeležence tabora obkroža močna pozitivna energija. Veliko je smeha in nepozabnih trenutkov. Najljubše jim je bilo druženje z novimi prijatelji, a vseeno so se resno lotili dela, ko je bil čas za to. Dokazali pa so tudi, da lahko že pri svojih letih postrežejo z zanimivimi in nekaj tržno zanimivimi idejami. Tako je namreč presodila komisija, pred katero so udeleženci po skupinah predstavljali svoje podjetniške ideje, ki so jih razvijali tekom tabora.

1. Za vse tiste, ki se jim zdi nakupovanje prekomplicirano – Tako, kot je beseda ‘ekipa’ ženskega spola, tako sta ekipni duh in želja po pristni ideji do zmage na letošnjem taboru do zmage popeljala tri ambiciozne učenke, Veneso, Žano in Zarjo. Narediti želijo aplikacijo, ki bi kupca v trgovini s pomočjo navigacije pripeljala do želenega izdelka. “Tako bi nakupovanje potekalo hitreje in brez motenj,” pravijo samozavestne učenke, ki so aplikacijo poimenovale FastFind.

2. Neločljiva brata, ki pa “nikoli ne bosta imela skupnega podjetja” – Ekipo fantov iz Tržiča sestavljajo Žan Luka, Žiga Jan, Domen in Benjamin. Razvijajo aplikacijo, ki bi povezovala vse tiste, ki so na novo v svetu podjetništva in se v njem še ne znajdejo. Kar je Tinder za zmenkarije, to bi bila njihova aplikacija Binder za iskanje članov ekipe startupov, predlagajo energični fantje. Vsi si želijo postati podjetniki, “nikoli ni razmišljal o poklicih in kako bi bilo vsak dan hoditi v službo,” pove Domen. Brata Žan Luka in Žiga Jan se sicer odlično razumeta, a želita imeti vsak svoje podjetje, povesta namreč, da bi rada upravljala vsak s svojim premoženjem.

3. Simpatični sestri z idejo Zabavni jogurtki – Navdušili sta tudi sestri Klara in Nika Perne, ki bi radi prodajali jogurte z dodano QR-kodo na notranji strani aluminijastega pokrovčka. Tam bi se skrival zabavni video v izvedbi slovenskih stand-up komika, recimo Gašperja Berganta, ki je bil tudi eden izmed članov komisije na dogodku. Video bi si ogledali med uživanjem domačega jogurta.

4. V pomoč mladim, ki jim zmanjka zagona in motivacije – Nagrado za najboljšo družbeno koristno idejo je dobila ekipa portala Pomagaj.si, kjer bi po besedah Nika, Črta in Jakoba, kjer bi mladi, ki se soočajo s psihičnimi težavami (recimo depresija, anksioznost) dobili spodbudbe video posnetke z motivacijskimi govori.

Vodji tabora, Nejc Konjevič in Postojnčan Klemen Rebec poudarita, da otroci najbolj cenijo okolje, kjer najdejo zaveznike, prijatelje in mentorje, ki jim zaupajo. “Tabor jim da priložnost, da se dokažejo. Tudi sama znava to ceniti iz svojih izkušenj,” povesta. Zahvaljujeta se tudi županu Igorju Marentiču oz. Občini Postojna za donacijo, s katero so lahko tabor naredili še boljši. Cenita tudi podpora dveh postojnskih podjetij, Unikatoy in REC.