Na Osnovni šoli Krmelj je med 8. in 9. marcem v organizaciji Občine Sevnica, OŠ Krmelj in OŠ Boštanj, potekal podjetniški vikend za osnovnošolce,  »Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti«. Podjetniški tabor je dvodnevni mladinski podjetniški dogodek, na katerem osnovnošolci poiščejo svoje prve poslovne ideje in jih razvijejo v delujoče prototipe, kar nato predstavijo pred strokovno komisijo na zaključnem dogodku. Podjetniški tabor je v celoti potekal na OŠ Krmelj.

Podjetniškega tabora se je udeležilo 22 osnovnošolcev od 6. do 9. razreda iz dveh okoliških šol: OŠ Krmelj, OŠ Boštanj.

Zbrane osnovnošolce je nagovoril Matic Breznik, ki je predstavil potek tabora in njegov namen, nato pa smo dvodnevno druženje otvorili s turnirjem kamen, papir, škarje, kar je mladim  podjetnikom pognalo kri po žilah in v njih vzbudilo željo po dokazovanju in tekmovalnosti. To energijo so udeleženci pretvorili v iskanje poslovnih idej, ki bi jih želeli tekom tabora razvijati. Prisotni mentorji so bili osupli nad količino idej, ki so jih mladi imeli in kako hitro so bili sposobni generirati nove ideje. To potrjuje, da so mladi polni idej in da vse, kar potrebujejo, je le nekaj spodbude in začetne pomoči.

Osnovnošolci so se razdelili v ekipe in se odločili za idejo, ki jo želijo razviti na taboru. Po formaciji ekip so osnovnošolci poslušali predavanje Laure Martinčič na temo hitrega prototipiranja in raziskave trga, kjer so se naučili, da za začetek njihovega posla ne potrebujejo prav veliko – le nekaj domišljije, papir in škarje. Po predavanju so ekipe imele čas za delo na svojih poslovnih idejah, pri čemer je bil cilj, da raziščejo, kaj že obstaja na trgu in začnejo delati na svojih prototipih.

Do konca prvega dne so osnovnošolci pod budnim očesom mentorjev izdelali prve prototipe in predstavili svoj napredek na idejah. Po koncu uradnega dela so nekateri vnovič zavihali rokave in delali do poznih jutranjih ur, spet drugi pa so se družili ob filmu in družabnih igrah. Za vse je bila noč kratka, a zabavna.

Drugi dan so učenci poslušali predavanje Nejca Konjeviča o kristalizaciji idej, izpolnjevanju kanvasa poslovnega modela in o tem, kako uspešno nastopati pred množico ljudi. Osnovnošolci so vse prejete informacije pretvorili v še zadnje popravke prototipov in pripravo predstavitve za zaključni dogodek.

Na zaključnem dogodku se je zbralo veliko staršev, ki so prišli poslušat svoje mlade podjetnike. Zbrane so nagovorili Matic Breznik, predstavnica občine Sevnica, Vlasta Kuzmički, in ravnateljica OŠ Krmelj, Gusta Mirt,  nato pa smo dali besedo mladim podjetnikom.

Na zaključnem dogodku smo poslušali 6 predstavitev idej, ki jih je ocenjevala najstrožja tričlanska komisija, ki pa je imela kar nekaj dela z določitvijo zmagovalca. Na podjetniškem taboru so mladi tekmovali za dve nagradi: Naj ideja in Naj pitch. Naj pitch je osvojila ekipa Animacije rojstnodnevnih zabav, za naj idejo pa je bil razglašen simpatičen projekt Tekmovanje za naj učitelja meseca.